Sydafrika 2012

Sydafrika 2012

Da vi i 2010 var 2 uger i Sydafrika, kom vi hjem med lyst til at gentage rejsen. November 2012 rejste vi så atter til Nyati Safari-Lodge, hvor vi som i 2010 tilbragte en dejlig oplevelsesrig uge. Opholdet her var som i 2010, men til forskel fra første gang var træerne nu sprunget ud. Det ser pænt ud, når skoven er grøn, men dermed bliver det også sværere at se dyrerne.

Herefter boede vi 1 uge i Stellenbosch, på det herlige River Manor Hotel. Byen blev grundlagt i 1679 af den første guvernør i Kap-provinsen, Simon van der Stel - "bosch" betyder lund eller bush. Byen er præget af mange huse fra 1700-tallet, og det er ferie i sig selv at gå rundt mellem de mange smukke huse. Der er universitet i byen, og iflg. vores chauffør var der ca. 30.000 studenter i Stellenbosch. Der er en fin botanisk have i byen samt fristende spisesteder - vi vil gerne fremhæve Restaurant Umani som aldeles fremragende - deres tasting menu er virkelig en oplevelse, og slet ikke dyr. I det hele taget er det ret billigt at spise på restaurant, sammenlignet med det hjemlige prisniveau.

Under vores ophold var vi på vintur til 3 forskellige vinhuse i omegnen: Thelema Mountain Vineyards, Stark-Condé og Simonsig. Vi smagte 15 topvine den formiddag, og det var meget svært at "spytte ud". I de følgende dage besøgte vi desuden Bergkeller (med den berømte Fleur du Cap Noble Late Harvest) og Spier. Spier er et stort kompleks med hotel, restauranter, botanisk have og et fuglereservat. Hos Spier fik vi en mindeværdig let lunch, ledsaget af den bedste chenin blanc, vi har smagt, 21 Gables. Efter lunch en lille smagning af fremragende vine - det er gået op for os, at de Spier-vine, der fås herhjemme, er billige export-versioner, som slet ikke kommer i nærheden af Spiers bedste vine.

Vi har ikke tal for, hvor stor en andel af det samlede vinsalg i Danmark, der udgøres af sydafrikanske vine, men det er næppe så meget. Der er en del vine i handelen herhjemme i prislejet 40-60 kr, og det er behagelige hverdagsvine, der sjældent skuffer. Men heldigvis er det indtrykket, at også de "bedre vine" vinder frem - de fortjener det!

Under opholdet i Stellenbosh flottede vi os og lejede bil+chauffør (venstrekørsel!) til en heldagstur - først til Pingvin-kolonien ved Stony Point i Betty's Bay, derefter til Harold Porters botaniske have, og endelig til Hermanus for at se hvaler; desværre så vi kun nogle haler stikke op af vandet, men fiskerestauranten var god. Det var i det hele taget en dejlig tur.

Natur og klima er dejligt i Sydafrika, men der er også kedelige ting: angiveligt skal der være udtalt korruption blandt politikerne, og der er en udtalt fattigdom. Vi kørte forbi hele byer, hvor folk boede i pap- og blikhuse, og ikke havde noget at lave. Arbejdsløsheden angives at være enorm, og oveni kom der, under borgerkrigen i Mozambique, horder af flygtninge til Sydafrika, og de udgør nu bunden af fattige i landet. Og "bunden" synes at ligge rigtig meget lavere end i Danmark. Fattigdom og arbejdsløshed fremmer kriminalitet. Vi har ikke været ude for tyveri/røveri, og Stellenbosch anses for en sikker by at færdes i, men det er forfærdeligt at se den store nød. Der er således store problemer i Sydafrika, og den politiske spænding synes voksende.

Der er rigtig meget at se i Sydafrika, her er et link til Jenn's site over 100 attraktioner.Valid XHTML 1.0 Transitional

Opdateret d. 20.7.2013