Chile 2014Vinteren 2014 var vi 2 uger i Chile.

Da der var tale om et land "langt borte" og da vi er helt ukendte med sproget, fik vi C&C Travel til at arrangere en individuel rejse for os. Det var en god idé.

Vi tilbragte 4 dage i Santiago, og tilsvarende i Valparaiso og i Santa Cruz.Santiago


Fire dage var rigeligt. Der er sikkert andre seværdigheder end katedralen og det virkelig interessante museum med prækolumbianske ting, men vi fandt dem ikke. Flere museer var lukket pga ombygning. Vores chauffør Juan oplyste, at der var 6 millioner indbyggere i Santiago - vores fornemmelse er, at vi traf dem alle på de stærkt befærdede gader.

Valparaiso


En malerisk by med en historisk havn. Havnen mistede sin betydning, da Panama-kanalen blev færdig i 1914. Byen ligger op ad bjergsider, og er derfor et eldorado af sære, stejle veje. Byen er heldigvis fyldt med funiculars, en slags gamle (nogle er over 100 år) "elevatorer", der for beskedne beløb befordrer folk op eller ned. Næsten overalt har man en formidabel udsigt ud over Stillehavet. Byens kunstmuseum, beliggende i en formidabel villa, er virkelig interessant, og i vores billedserie optager billederne en stor plads.

Vi boede på det lille, men hyggelige, hotel Thomas Somerscales. Thomas Somerscales var en engelsk maler (1842-1927), og på hotellet samt på kunstmuseet er der en del billeder af ham.

Santa Cruz


Der er cirka 290 km fra Valparaiso til Santa Cruz, og vi blev kørt af vores chauffør Juan. Ruten fører gennem det fremragende hvidvinsområde Casablanca-dalen, hvor seriøs vindyrkning startede så sent som 1982, og vi havde nydt vinene herfra, både i Santiago og i Valparaiso. Men også Santa Cruz ligger i et vinområde: Colchagua-dalen. Her laves fremragende røde vine.

I Santa Cruz boede vi på Hotel Terra Vina, godt 1 km fra byen. Til gengæld fik vi en fremragende udsigt. Taxi-kørsel er billigt i Santa Cruz, det koster ca. 400 kr at leje bil+chauffør for en dag. Der er mange vingårde, der kan besøges, og flere af dem har fremragende restauranter. I Santa Cruz er der et rigtig godt museum (bl.a. med rav), men desværre må man ikke fotografere indendørs dér. Landsbyen Lolol ligger ca. 30 km vest for Santa Cruz, og her må man godt fotografere på det lille museum for kunsthåndværk. Vi besøgte også vingården Santa Cruz (25 km vest for byen), hvor vi bl.a. så det lille "frilandsmuseum", som svævebanen førte op til, se billedserien.

De 3 billedserier: Fotos fra museer er taget under vanskelige forhold: dels måtte man ikke bruge blitz, og dels måtte mange genstande fotograferes gennem glas, så en del billeder er af mindre god kvalitet. Alternativet var imidlertid "ingen billeder".Januar 2015 var vi igen 2 uger i Chile. Atter besøgte vi Santa Cruz og Valparaiso, men desuden var vi i Casablanca.

Casablanca er en bred dal, der ligger omkring 30 km øst for Valparaiso. Det er et stort hvidvinsområde, og der dyrkes også en del pinot noir. Vi boede på Hotel Casablanca, Spa & Wine, som ligger 2-3 km fra byens centrum. Områdets attraktioner er imidlertid de mange vingårde; det ville have været rart med bil, men på den anden side er taxi ganske billigt. Vi besøgte vingårdene Emiliana og Casas del Bosque. Sidstnævnte har en formidabel restaurant, hvor vi nød deres tasting menu: 4 små retter, ledsaget af 4 forskellige vine.

I Santa Cruz' omegn besøgte vi vingårdene Laura Hartwig (hotel Terra Vina ligger omkranset af hendes vinmarker), Estampa og Montes. Laura Hartwig er en lille vingård, hvis vine imponerede os meget. Desværre fås de ikke i Danmark. Estampa imponerede med deres Carmenere-blandinger. Nogle af disse vine fås herhjemme (Jysk Vin), og de kan absolut anbefales.

Valparaiso lignede sig selv, vi så ikke spor efter den store ildebrand i 2014. Vi besøgte Pablo Neruda's hus (nobenpristager i litteratur) og opnåede at blive adopteret af en hund. I Vina del Mar, der ligger lige nord for Valparaiso, beundrede vi Stillehavet og en herlig fiskeret.Opdateret d. 13.2.2015