K01 Peder Sørensen, 1905-1988

Peder Sørensen blev født 26-04-1905 i Egknud, Ølgod Sogn, Øster Horne Herred, Ribe Amt. Hans forældre var Søren Sørensen og Else Pedersen.

Peder Sørensen

Forældrene var landbofolk; faderen havde ejendom i Ølgod, og moderen var født på en gård. Peder, min far, valgte imidlertid en anden vej - hvorfor ved jeg ikke, men det har sikkert haft betydning at hans moder, Else, døde af en abdominal katastrofe 1 år efter, at han var født.

Det var ikke nemt at "læse videre" i et lille landsbysamfund, men min far læste hos præsten, og kom senere på gymnasiet i Esbjerg, hvor han blev nysproglig student i 1925.

Han besluttede sig til at blive læge. Dengang var der kun eet universitet i landet, så han måtte til København, hvor han boede på Regensen og på Studentergården på Tagensvej.

Han bestod medicinsk embedseksamen vinteren 1932. Efter nogle måneder som kandidat på Sct. Hans Hospital, blev han fra september 1932 kandidat på Thisted Sygehus. På Sct. Hans Hospital havde han truffet sygeplejerske Katy Vigholt, og de ville gerne giftes. Det krævede dengang tilladelse fra overlægen (sådan er det ikke idag!), og de blev gift 13-04-1933. Fra sommeren 1934 var han reservelæge på Assens Sygehus, og fra 1936 var han 2. reservekirurg på Hjørring Sygehus.I 1937 blev han praktiserende læge i Holstebro, hvilket han var frem til 1961. Jeg tror at det gamle otoskop, du kan se ved at klikke på fotos (til at kigge i ørerne) var i hans praksis ved overtagelsen fra sin forgænger, læge Heiberg.

I Holstebro var han tillige jernbanelæge i hele perioden.

Det var ganske hårdt at være praktiserende læge dengang. Ganske vist kom der en slags vagtordning, men de fleste foretrak alligevel at passe deres egne patienter - og dermed var de til rådighed døgnet rundt. Min mor skrev regninger ud, og min søster Else og jeg puttede dem i kuverter og gik rundt med dem i byen.

I 1961 besluttede han at stoppe, dvs. som 55-årig. Praksis blev afhændet, og familien flyttede til Risskov i Århus, hvor han i 3 år var tilknytet Statshospitalet. I 1973 døde hans kone (min mor). Far blev boende i Risskov til sin død i 1988; han klarede sig selv og var til det sidste meget aktiv i haven.

Mine forældre fik 3 børn: Per Vigholt Sørensen, 1938-2007, Kis Vigholt Lindeberg, f. 1940, og Else Vigholt Sørensen, f. 1947.

Se fotos - klik her.

Se det store familiebilledeMailadresse

Opdateret d. 11.10.2011